15 Ocak 2008 Salı

ANARI ÜRETİMİ

1- Bu benim üretmiş olduğum anaarılardan biri,özellikle bunu seçtim bir asalak ayağını ısırmışı.Karıncayı işçi arılar öldürmüştü ama karıncanın çenesini tırnak makasıyla açmıştım::)))
2- Arıcıların kendi arılarını kendi üretmesi.Anaarı üretebilmek için yapılması gerekenler.İlk olarak kuvvetli bir kovan seçilmeli.Şimdi yapılacak olanlara bir göz atalım,Yukardaki resimde dikkat ederseniz,bir sürü erkek arı var,bu işe başlandıgında erkek olmasa bile kapalı erkek arı gözlerini görmeniz lazım.En önemli konulardan biriAna üretilecek kovan çok iyi varroa mücadelesinden geçmeli.
3- Bu kovanın anaarısı birkaç çıta arıyla başka kovana alınmalı.bana göre ilk başlayanlar için tüm larvalı ve yumurtalı çıtalar arıları silkelenerek,başka kovanlara verilmeli.Çünkü bu sizin başarı sansınızı çok artıracak ve verdiğiniz larvaları kabul etmek zorunda kalacaklar.Anaarı üreteceğiniz kovanda yaşlı larva bile olsa, arılar gidip yaşlı larvalardan anaarı üretmeye kalkarlar,buda sizi hayal kırıklığına uğratıyor.
4-Bu herkesin rahatlıkla yapabileceği,anaarı meme başlanğıçları,yapımını filimlerde ve resimlerde gördünüz.
5- Anaarı meme veya yüsük deniyor,bir parçaya monte edilmeliki,çıtadan rahatlıkla alıp başka yere verilebilmeli.
6- Onun için kafanıza hangisi uyarsa o malzemelerden bu aparatı yapın.Resimde mısır sapından yapılmış janter parçası var.
7- Burada yüsüklerin bir tahtaya veya mısır sapına tutturulmuş şekli görülüyor.
8-Bunlarda hazır janter ekipmanları birbirine geçen özellikle anaarı üretimi için yapılmış,pilastikten parçalar.Yanlız şunu burada belirtiyim,hiç bir profesyenel anaarı üreticisi şu yukardaki plastik olanları kullanmıyor.Bizim gibi hobiciler kullanıp birde olmazsa yapamayız kanısı var bunu bir kafanızdan silin.
9- Malzemeler bitti hazır vaziyette duruyor bir başka püf noktasıda ben daha önce yapmadım ama öneriliyor.Tranfer yapacagınız çıtaya yüsükleri monte ettiniz,bunu şurup veya bal sürüp kovana koyarsanız bu çıtayı arının daha iyi sardıgı söyleniyor,ben bunu yapmamıştım.
10- Tranfer günü anaarısı alınmış kovanı açıyoruz.Tüm çıtalar kontrol edilecek hemde silkelenerek,tüm anaarı gözleri bozulacak,larvalı çıtalarıda alacaksınız,ilk yapanlar tüm larvalıları alsınlar,kapanmaya yaklaşan larvalar aslında alınmaya bilir ama ilk yaptığımız ve başarmak için çabaladığımız için ne kadar yumurta larva var hepsini alın başka kovanlara verin.
11- Bu memeler temizlenir ve bir kaç tanesinin sütü alınır.
12- Memelerin koparılıp atılmış hali.
13-Dıştan sağ tarafa bir ballı çıta,yanına bir ballı daha,yani kovanın arkasındayız sağ tarafta iki çıta ballı çıtamız var,içteki çıta sırsız ballı olursa çok iyi olur.
14- Bunu tranfer yapılmış bir çıta olarak kabul ettik,yani tranfer bitti kovana vermek üzere bekliyor.Sağdan üçüncü çıta bu çıta olacak.
15-Kovanın dördüncü çıtası,bu şekilde polenli bir çıta olacak,daha önceden araştırıp bu kovana başka kovandanda polenli çıta getirilebilir.Bu kadar çok polenli çıta yoksa aşagıdaki gibi ballı ve polenli çıta konulacak.
16-Bu çıtada polenli çıta olarak kullanılabilir.Erken ilk baharda anaarı üreteceksek,kıştan çıkmış arılarda aşırı polenli çıta bulmak zordur.
17- Kovanımızda böyle kapalı yavrular kalabilir.
18- İkici bir posta daha yapacaksak larva transferini,bu kapalı yavrular bizim gene işimize yarayacak ve lazım olacaklar.
19-Burada sütlü bir meme görüyorsunuz,bir kaç tane böyle memenin sütünü enjektörle çekiyoruz.Birde küçük kaba temiz ve az bir su koyuyoruz.Enjektörün içindeki sütü suyun içine boşaltıp,tekrar gene çekecez,bu işlemi seri şekide yaparsak suyla süt tamamen karışacak sıvı bir hal alacak.
20- Burada sıvılaşmış sütü kola kapagına doldurdum,Tranfer edecegim memelere azar azar damlatıyorum,larva kaşıgının ucunu sulu üste sokup çıkartacaz ve yüsügün içine dokunduracagız.Sulu larva tranferi budur.Başarı şansınızı dahada yükselten yöntem.
21-Bu yukardaki resmi bir yabancı siteden aldım.Burada bir şeyi daha keşfettim,bu herkesin işini o kadar kolaylaştıracakki.Çok bakmıştım bu resme son anda okudum.Tranfer edilecek petek çok derinden traşlanmış,Yani petekteki gözler sıfıra kadar kesik,buda o kadar kolaylıktırki,larvayı almak çok kolay.Bunu şu an anladığınızı sanmıyorum,ama ilerde çok işinize yarayacak.
Not.Burada şu şekilde bir açıklama getireyim.Petek gözü dar bir bardak olarak düşünün.Bu bardağın dibindede bir parça ince bir makarna var.Elinizdede bir alet ama bu açıdan o makarnayı almanız beceri ve yetenek istiyor,ama zor degil.Petek gözünü traşlayıp keserseniz makarna tabakta olmuş olacak,alması kolay olur ve larvayada zarar verilmez.
22-Alacağımız larvaları işe başlamadan işaretlersek hangisini alayım diye düşünmezsiniz bu iş için bir keçeli kalem yeterli.Bu resimlerdeki işaretli olanlar günlük larvadır,diğerleri yumurta.
23-Transfer edeceğiniz larvanın yaşı ,en iyisi 24 saatlik olanıdır.Bunu en iyi şekilde anlamanın yolu vereceğiniz esmer bir petege atılan yumurtaları takip edip üçüncü gün çatlayan larvaları transfer etmektir.Bu tür bir haber yapmayı düşünmedigimiz içinde ,habere resim uydurmaya çalışıyorum.
24- Burada larva transferi yapılmaya başlanmış resimler var.Şunuda belirtiyim bu elimdeki kaşık çın kalemi diyorlar.Telden olanları kullanması zor deniliyor.
25- Fakat bu çin kaşığının larvaya zarar veridği görüşü çok yüksek,ama yukardaki traşlanmış petekten ince bir tıgla bile çok rahat transfer yapılır,petegi traşladıktan sonra larvayı alma çok kolay olacak,basit bir telle dahi bunu başarabilirsiniz.Şunu özellikle bir daha vurğulayayım,Transer edecegimiz petegi çok derinden kesersek,larva kalemlerine filan gerek kalmayacak,kürdanla gir larvanın altına,tranferini yap,şimdi sizi çok zor gözüküyor ama göreceksiniz,o günler bir gelsin.Sonuçta transfer kalemleri kaşıklarıda bana göre kürdandır.
26- Larvanın yüsük içine konmuş hali,bu resim Murat Çakır kardeşime ait,ben transfer yaparken çekime gelmişti.Çok şahane bir resim,birde larva tranferinde çogu şey çok ufak görmeniz çok zor.Yanımda transferi seyreden abi larvayı alamadın kaşıkta larva yok diyenler vardı,resim o kadar büyük gösteriyorki sonuç bu.Tranfer bitti ve larvalı çıta yukarda anlatıp verdigim sıralamada ballı ve polenli çıta arasına verilmeli.
27- Bu kovanı tranfere girmeden ayarlamıştık ve çıtayı bırakacagımız yer hazırdı.Tranferi yaptık hızlı bir şekilde larvaları kovandaki arılar teslim ettik.Ve 10 gün süreyle devamlı sıvı ve kekle beslemeyi sürdürdük.Bunun 10 gün olmasının sebebi memeler 10 günlük olunca buradan alınacak ve kutulara gidecek,Besleme iyi yapılmazssa arılar sitrese girip bir kaç tane memeyi bırakır ,digerlerini keser.Beslemeyi güzel yaparsak 10 gün çok iyi bakarlar memelere alırsın kutulara ruşetlere dağıtırsınız.Bu kovanda bir kez daha tranferde kullanılabilir.Daha sonra bu işe devam edilecekse başka bir kovana geçmeniz lazım.
28-Daha önceden hazırladığımız anaarı yüksüklerine,Transferi bu gün yaptık.Burada kovana yapılması gereken ,en iyi şekilde sıvı ve katı besleme uygulanması ve buna da en az 10 gün devam edilmesi.Transferin ertesi gün çıtayı çekip bakabilirsiniz,ve o zevki tadacaksınız,çünkü büyük bölümü tutmuş olacak.Yukardaki resim transferden bir gün sonrası çekildi.
29- Larva tarnferinde başarılı bir çıta ilk defa yapmışım,25 tane transfer var,19 tane tutmuştu.
30- Anaarı memeleri 10 günlük oldu mu verilecekleri kutuya,kuşete veya kovana nakledilirler.En sağlıklısı anaarının gittiği yerde memeden çıkmasıdır,memeden çıkmış ve eşleşmemiş anaarıların kutulara yada kuşete verilmesi halinde kesilme riski büyüktür.
31- Kovanlarada anaarısı yoksa yukardaki gibi çıtalar arasına meme konulabilir.

32-10 günlük anaarı memeleri bu şekilde daha önceden hazırlamış oldugunuz kutulara dagıtacaksınız.Bu yöntem tamamen amötörler içindir,konuyu dağıtmamaya çalıştım,sade yazayım dedim bir baktımki 80-90 resim olmuş onu çıkar bunu çıkar buraya kadar düşürdük.Birde bu haber için resim çekmemiştik,o kötü oldu habere resim ayarlamak zor.Bu sene bu har için ayrı resimler çekecem.Elinizde binlerce resim olması bazı haberlere yetmiyor.
NOT.Anaarı üretimi bu kadar basit.birde takıldığınız yerde size yardım edecek bir sürü arıdostu var.Zamanı geldiğinde yeni filimlerlede bu haber desteklenecek,kürdanlada transfer yapacağım.
Ayrıca anaarı üretimini resimli okumak isterseniz bu linki tıklayın.