11 Ekim 2009 Pazar

AÇIKLAMA


Son günlerin en çok sorulan sorularından birisi ise Mustafa Kabaoğlu abimizin arılarının ölme, yada terk sönme gibi bir sürü sorular soruluyordu.Sönen kovan sayısı öyle bir iki degil, 150 kovandan neredeyse geriye kovan kalmadı sayılır. Dün bir arkadaşımız bir sene bizdede böyle bir hastalık olmuştu deyince bu olayları benim görüşlerime göre aydınlatmam gerektigine karar verdim.

Biz bu sezon Mustafa hacamızla Şile ve Trakya'da birlikteydik. Trakyadaki hocamızın arılığında , tüm arıcıları sayarsak 7 arıcının arısı vardı. Hastalık olsaydı bu hepimizin arısı ölürdü, bende sönen yada terk eden kovan hiç yok, hatta bir anasız arım var hala anasız ve dün anayı kabul etmez ise bir daha götüremem diye götürdüğüm anayı gene kovana verdim, verdiğim bir önceki anaarıyı gene kesmiş. Hocamızın arılıgında 7 kişinin balları aynı sır tezgahında sırları alındı ve aynı makinada tüm ballar süzüldü. Bu sömler hastalıktan degil.

Sorun şudur, tüm balaların alınışında ben vardım, yanı kovanlardan alınacak çıtaları ben çektim. Ben kendi kovanlarımda yavru olmayan tüm çıtaları aldım, mustafa hoca ise yavruluları aldırmadı, polenlileri aldırmadı, birde fazladan bal bıraktı, kovandaki fazlalık çıtalarıda topladık. İşte sorun burda başaladı.

Hatırlarsanız ben ormanda bal geliyor diye iki üç haber yaptım Trakya dönüşüydü. Hatta bir çıtayı Muhteşem abiyle parmaklayıp tadına bakmıştık. Mustafa hocamızın kovanlarında zaten çok bal vardı, ormana bıraktı uzun bir süre kovanları kontrol etmedi. Polen olmadıgından ben kek vermeme rağmen yavru attıramadım. Tüm kovanlar yavruyu kesmişti polensizlikten, polen yok balda geliyor, tüm çıtalar balan bloke edildi, hatta birde bu süreçte Mustafa abi şurup verdi hepten çıtaları bloke edip yavruya kilitledi. Arıda uç uç ve ömür bitti, geridenn gelen olmayınca , terkler ve yağmalar başladı ve sonuç bu. Benim diplomam yok, benim görüşleriminde pek önemi olacagını düşünmüyorum ama genede yazayım dedim, belki bazıları ölüm nedeni aramak yerine bu durmlara düşmemek için ilerde önlem alır.

Sonuçta arınız varsa kesinlikle takip edeceksiniz, bakmadıgınızda bir sürü olumsuzluk oluyor, ben 10/10/09 tarihinde tüm kovanları sıradan geçtim, blokonin nedemek oldugunuda bir sonraki haberde daha detaylı resimlerle anlatacagım. Şimdilik bu detaylar yeter sanırım.